Blog
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 7.00 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Leren drinken uit een beker

13 maart 2018 Baby, Voeding
image

Bij Kinderopvang Klokje Rond leren we de baby´s al op jonge leeftijd uit een beker drinken. We geven eigenlijk alles uit een beker wat geen flesvoeding is. Maar wat is de achterliggende gedachte hiervan?

De eerste 6 maanden is de mond van de baby gericht op zuigen aan de tepel of fles. Na die 6 maanden veranderd de mond van een baby. Spieren zoals de tong, wang en lippen ontwikkelen zich zodat je baby eten kan doorslikken. En straks ook woorden kan vormen.

Het drinken uit een beker vraagt een andere techniek van een baby. De manier van zuigen en slikken is namelijk anders dan bij de fles. De tong beweegt nu bij het doorslikken mee, van voor naar achteren. Een speen zit de tongspier in de weg, waardoor deze de rollende slikbeweging niet kan maken. Bij het drinken uit een beker is de mond leeg en kan je baby slikken zoals de bedoeling is. Drinken uit een beker traint ook de mondspieren. En dat is weer een goede oefening voor de spraak.

Een andere reden om van de fles of tuitbeker af te stappen is tandbederf. Ranje, diksap en melk bevatten erg veel suikers. Omdat kinderen vaak met deze beker rondlopen en ze vaker hier aan drinken worden hun tanden voortdurend blootgesteld aan deze suikers. En dat is slecht voor de tanden. Ook hebben ze de neiging om onnodig veel te drinken wat ten koste gaat van de eetlust, waardoor ze zo te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgen.

Als je baby rond de 6-9 maanden is kun je gaan oefenen met een echte beker en water. De kans is groot dat je baby in het begin de mond niet sluit, waardoor het water erin en er weer uit loopt. Verslikt de baby zich veel met water probeer dan eens pap of yoghurt dit is dikker. En blijf vooral oefenen. Rond de eerste verjaardag heeft een baby geen fles meer nodig en kun je helemaal overstappen op een beker.

Ook interessant

image

Dit zijn onze babygroepen

Bekijk pagina
image

Dit zijn onze peutergroepen

Bekijk pagina
Neem een kijkje bij ons binnen

Voel je welkom en neem een kijkje bij ons binnen.
Loop digitaal door onze ruimtes en open alle deuren.
Wil je toch liever een rondleiding inplannen, ook dat is uiteraard mogelijk.

We zien elkaar hopelijk snel

image