De visie van Emmi Pikler
 • Regio Veldhoven e.o.
 • Vanaf 7.00 uur open
 • Een goed gevoel
 • Gericht op ontwikkeling
 • Je kind kan altijd mee-eten
image
Het kindbeeld van Emmi Pikler

Wat wensen we voor onze kinderen?

De meeste ouders willen een evenwichtig kind met een gevoel voor eigenwaarde, dat nieuwsgierig en vol vertrouwen in het leven staat, plezier heeft in het eigen kunnen en daarbij in staat is om met frustraties om te gaan.
Emmi Pikler heeft een visie ontwikkeld gebaseerd op deze uitgangspunten. Haar bevindingen komen overeen met diverse uitkomsten van het huidige hersenonderzoek.
Ze onderscheidt drie pedagogische hoofdthema’s hoofdthema’s:

 • Bewegen
 • Spelen
 • Verzorgen

De overtuiging van Emmi Pikler is dat alles wat jonge kinderen in hun eerste jaren over zichzelf en hun omgeving leren, van invloed zal zijn op de rest van hun leven.​ Daarom besteedde zij zoveel aandacht aan deze eerste cruciale jaren.

image

Wanneer we de mogelijkheden van het kind en zijn zelfstandige activiteit vertrouwen en hem voor zijn eigen leerontwikkeling een ondersteunende omgeving bieden, is het tot veel meer in staat dan over het algemeen aangenomen wordt.

- Emmi Pikler
Nieuwsgierig?

Kom eens gezellig langs om kennis te maken

Ben je nieuwsgierig geworden over hoe wij omgaan met de visie van Emmi Pikler? Vul dan de gegevens hieronder in en kom gezellig langs, we geven graag uitleg en laten je alles zien. Tot snel!

Rondleiding / Take a tour

rondleiding

 • Persoonlijke gegevens

 • Persoonlijke Wensen / Personal wishes

  De vraag naar opvang is groot en de plekken die wij beschikbaar hebben klein.
  Zoek je opvang? Laat ons spoedig weten waar je naar opzoek bent.
  Je teleurstellen is het laatste wat we willen.

  The availability for childcare is high and the places we have available are small.
  Are you looking for daycare? Let us know what you are looking for as soon as possible.
  Disappointing you is the last thing we want to do.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer weten?

Emmi Pikler Stichting Nederland

De Emmi Pikler stichting brengt het unieke gedachtegoed van Emmi Pikler onder de aandacht van ouders en professionals.

Via de Emmi Pikler Stichting Nederland wordt er, door Pikler® pedagogen, advies en begeleiding gegeven door middel van een opleiding, workshops, SpeelRuimte, coaching en lezingen.
Tevens geeft de stichting boeken en films uit, je kunt deze items kopen via onderstaande links.

De stichting onderhoudt contact met het Pikler® Instituut in Boedapest en maakt deel uit van het Pikler® Verband Europa.

image
image
Een bewogen pedagoog

Emmi Pikler - haar geschiedenis

Emmi Pikler werd in 1902 in Wenen geboren. Ze werd aan het kinderziekenhuis van de Universiteit van Wenen tot kinderarts opgeleid. Professor Von Pirquet en kinderchirurg Salzer waren haar belangrijkste leermeesters. Zij stonden bekend als zeer progressief in hun benadering van jonge kinderen en dat trok studenten uit de hele wereld. De nadruk lag op preventie en op het belang van vrije beweging en spel en op respectvol omgaan met het kind.

Opvoeding van haar dochter

Toen Pikler in 1931 een dochter kreeg, besloten zij en haar man hun kind nooit te forceren in haar ontwikkeling. Ze wilden haar eigen ritme respecteren en haar vanaf het begin de mogelijkheid geven haar eigen initiatief in beweging en spel te volgen. Emmi Pikler werd bevestigd in haar hypothese dat een kind – wanneer het de kans krijgt te onderzoeken en te leren in zijn eigen tempo – beter leert zitten, staan, spreken en denken dan een kind dat gestimuleerd of geholpen wordt in haar ontwikkeling.

Begeleiden van ouders

Vervolgens begeleide Emmi Pikler tien jaar lang ouders op de manier waarop zij met haar dochter omging. Wekelijks bezocht ze de gezinnen om hen te begeleiden en concrete aanwijzingen te geven. Ze hielp ouders te vertrouwen op de aangeboren competenties van hun kinderen en het eigen ritme te respecteren. Pikler zag deze kinderen over het algemeen opgroeiden tot vrolijke, nieuwsgierige en coöperatieve kinderen. Dat leidde tot een boek voor ouders, later in het Duits vertaald als “Friedliche Baby’s, zufriedene Mütter”.

Kindertehuis Lóczy

Direct na de tweede wereldoorlog werd ze gevraagd de leiding op zich te nemen van een kindertehuis in Boedapest. Dit tehuis wordt Lóczy genoemd, naar de straat waarin het gevestigd was. Later kreeg het tevens de functie van Nationaal Methodologisch Instituut voor Kindertehuizen.
verder lezen…

Internationale bekendheid

Na de positieve ervaringen met ouders in haar kinderartsenpraktijk, besloot ze de zorg in het kindertehuis op dezelfde manier te organiseren. Ze deed tevens uitgebreid onderzoek naar de psychomotorische ontwikkeling van baby’s en peuters die in het kindertehuis opgroeiden. De resultaten werden bekend gemaakt in wetenschappelijke tijdschriften en later verwerkt in het boek “Lasst mir Zeit”. Vanaf het begin werd het werk van Emmi Pikler zorgvuldig gedocumenteerd. Eerst door tekenares Clara Pap en fotografe Marian Reismann, daarna werd er veel gefilmd. Dit materiaal wordt nog steeds gebruikt voor scholing. Vanaf de jaren zeventig was er regelmatig contact tussen Emmi Pikler en vakmensen in het buitenland. En vanaf de jaren tachtig gaf ze voordrachten over haar werk op internationale symposia en conferenties. Emmi Pikler bleef vrijwel tot het eind van haar leven actief werkzaam in het kindertehuis Lóczy. Ze overleed in 1984.

Ook interessant

Check hier de visie van Klokje Rond

Bekijk pagina
image

Ga naar onze babygroepen

Bekijk pagina
image

Belangrijk is dat wij ons het wezenlijke eigen maken. Het wezenlijke is:
Observeer! Leer je kind kennen! Als je werkelijk ziet wat hij nodig heeft, als je voelt wat hem werkelijk dwars zit, wat zijn behoefte is, dan zul je hem ook goed behandelen, zul je hem goed begeleiden en opvoeden.

- Slotwoorden uit haar boek voor ouders