Het licht van de wekker wordt feller en feller…
de nieuwslezer op de radio vertelt me dat het 06:00u. is.
Nog één keer omdraaien!
Slaapdronken loop ik naar de keuken. De kat staat al enthousiast te mauwen bij zijn bak. Zodra hij zijn vlees staat te verorberen zet ik een geurig bakkie koffie. Nieuwsgierig kijk ik snel op het scherm van mijn telefoon. Woepsie, ‘maar’ 36 berichten. Gelukkig heeft niemand gebeld want ik heb zelden het volume van dat ding ingeschakeld. Tijdens het slurpen van mijn koffie besluit ik mijn brein op een andere wijze aan te zwengelen: Wordfeud. Sorry mam… met deze 58 punten ga ik toch echt van je winnen.
Na het douchen en de dagelijkse restauratie pak ik mijn spullen en spring de auto in.
Met een klodder ‘sanitizer’ loop ik de hal in. “Goedemorgen” zeg ik tegen de eerste collega die ik tref. Ik spoed me naar mijn groep om de serveerkar te halen. Tijd voor de dagelijkse boodschappen: brood, fruit, boter, melk, thee, broodbeleg en een flesje dixap. Met een geroutineerde zwaai parkeer ik de kar in de keuken.
Er wachten 2 hongerige Bimbammers op mij, bij de Kleine Wijzers. Het gaat hen verder goed dus zonder andere ‘bijzonderheden’ neem ik ze mee. De peuterpuber in spé gaat direct aan tafel en antwoord op mijn nog niet gestelde vraag al met “kaas”. Grinnikend smeer ik zijn boterham. Voor het ‘kleine zeehondje’ maak ik een fles. We nestelen ons in de grondbox om het ontbijt te nuttigen. Al snel gaat de bel. Het ‘kleine zeehondje’ verandert in een boos speenvarkentje omdat zijn fles nog niet leeg is. Sorry kleine man, een momentje. We zitten amper voor het vervolg als wederom de bel gaat… ik probeer een combi van fles geven én het openen van de deur. Da’s maar goed ook want ineens is mijn duo een clubje van 7!
“Goedemorgen, hallo! Hoe is het hier?” Zegt Nimfke bij binnenkomst. “Zo te zien zal ik starten met de ‘catering’”. (TW: wij noemen de voorbereiding van fruithappen, fruitbord, boterhammen, smoothies, de dienbladen vol met thee, water, glazen, washandjes en slabbetjes gekscherend ‘de catering’.) Zo gezegd, zo gedaan. We verwelkomen nog 5 kinderen en onze collega Stacey voordat de centrale overdracht kan starten. We bespreken de bijzonderheden van de kinderen, checken de kalender en verdelen de taken.
Ik ga de kleintjes hun fruit geven, Nimfke eet fruit met de grotere kinderen en Stacey heeft verschoonronde 1 (elk kind wordt gecheckt en de kleinsten worden door haar naar bed gebracht).
Als de ‘Witte Tornado’ kuis ik de ontbijttafel om een gevuld dienblad paraat te hebben. Zo kunnen we nog een dikke 10 minuten met ons grut spelen, kletsen en knuffelen. We moeten nog immers alle auto’s op het parkeerterrein bekijken! Onze gevorderden nemen geen genoegen meer met alleen de kleur. Ook de merken worden gewaardeerd, haha. Op de gekste momenten wordt alles nog eens herhaald. Prachtig!
Omdat ‘parmantig dametje’ zelf kan zitten heb ik haar bij me aan tafel. Ons ‘vrolijk nootje’ zit bij me op schoot. Samen eten we fruit. Enkel bij een volle groep wijken we weleens af van het Pikler-stramien om tijd te winnen: meer speeltijd!
Rond 10:00u. heeft iedereen kunnen genieten van fruit met wat thee of water. Het speelgoed wordt aangepast, de afwas gedaan en de juffen kunnen even een momentje een warm drankje nuttigen.
De 2 grote jongens van vandaag worden door Nimfke mee uit wandelen genomen. De groep is leeg dus Stacey en ik Swifferen en dweilen achter elkaar aan. Als volleerde stylisten gooien we het interieur om en passen wederom het speelgoed aan. Een autohoek & een hoek met bakjes, schalen en heel veel ballen: het merendeel geniet namelijk intens van verzamelen, in- en uitladen…
Ons ‘zeehondje’ van de dag laat horen dat hij weer honger heeft. We ploffen in de stoel voor een ontspannen en geborgen eetmoment. De andere ‘ochtenddutters’ worden ook wakker en kijken verwonderd om zich heen als ze de groep in komen. Woei!! Nieuw materiaal om nader te onderzoeken. Direct spelen zodra ze voorzien zijn van een schone broek.
Het loopt al tegen half 12. Hoogste tijd voor de lunch. We overleggen hoe we het nu gaan aanpakken: Stacey gaat met de kleintjes in de grondbox eten, Nimfke neemt de verschoonronde voor haar rekening en ik ga met ons ‘groot grut’ aan tafel. Snel maak ik de serveerkar in orde. Álles voorhanden zodat ik niet van tafel hoef en we kunnen genieten van een boterham met een praatje. Ik krijg een verbolgen blik als ik in de smiezen krijg dat de korstjes van onze ‘automan’ vakkundig onder de tafel gedropt worden. Wonderlijk dat werkelijk iedereen een periode zijn/haar broodkorsten intens haat!
In een klein half uurtje zijn er per persoon gem. 2 boterhammen en 2 glaasjes melk weggewerkt. Dan komt het allerleukste nog! Zélf met de washand poetsen. De 1 wurmt zijn hand al netjes in het washandje en begint zijn snoet af te vegen, de ander maait met een ferme zwaai alle kruimels, korsten en glazen van de tafel. ‘Tsjakka!’ zeg ik en met ons 5-jes steken we onze vuisten in de lucht!
Terwijl ik het slagveld opruim, de serveerkar in de keuken zet en alvast de afwas laat weken, worden mijn tafelgenoten omgekleed voor hun middagslaapje. Stacey kan wel wat hulp gebruiken in de grondbox en ik neem ‘lief kletstantetje’ op schoot. Ze heeft enorme trek en eet zichtbaar met smaak haar boterham met stroop. De oefening om uit een glas te drinken heeft zijn vruchten afgeworpen. De ‘backup-rietjesbeker’ mag werkeloos in de keuken blijven. Ik prijs haar hiermee en de schat glundert helemaal. Voldaan zet ik haar temidden van de bakjes en schaaltjes. Overduidelijk was ze nog niet klaar met verzamelen want ze pikt de draad direct weer op. ‘Tijgerkoning’ besluit ik een 2de maal zijn fles aan te bieden. Na zijn brood had hij er nog niet veel trek in…
Het nadert onze pauze. Vanuit de grondbox neem ik het dienblad mee de keuken in. De geweekte afwas is nu snel te reinigen en lading 2 kan de bak in. Ik klok me op ‘pauze’ en steven af op de koffieautomaat. Daarna lekker naar buiten. Een half uurtje relatieve rust en babbelen met mijn collega’s.
In de anderhalf uur dat we alledrie onze pauze kunnen houden is het op de groep ook altijd een beetje pauze: de kleintjes kunnen nu buiten de grondbox op ontdekkingstocht en wij hebben een moment om knutsels voor te bereiden, observatielijsten in te vullen en/of de