• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 7.00 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Zindelijkheid

25 januari 2021
image

Het zindelijk worden is een roerige periode voor peuters. Ze worden zich meer bewust van hun lichaam en krijgen/willen controle over hun lichaam. Worden langzamerhand ook ‘vies’ van hun uitwerpselen. Ze zien het gebruik van de wc bij anderen en willen dit ook.

De meeste kinderen zijn tussen 2 en 3 overdag zindelijk. Als ze tussen 3 – 4 zijn komt daar de nacht ook bij. Over het algemeen zijn jongens later zindelijk dan meisjes. Het Nederlandse schoolsysteem ‘eist’ ook dat kinderen met 4 jaar zindelijk zijn anders ‘mogen’ basisscholen niet-zindelijke kinderen weigeren van de Onderwijsraad. (Het verschonen van luiers staat namelijk niet in de functiebeschrijving.)

Bij Klokje Rond doen we niet aan actieve zindelijkheidstraining. Onze pedagogische aanpak is gestoeld op Pikler. Enkel stimulans zodra we merken dat een kind interesse toont. De GGD-voorschriften verbieden ons gebruik te maken van een potje (hygiëne) en dus hebben we lage wc’s met brilverkleiners en een krukje.

Zodra het zindelijk worden in de dag verweven is, is kleding een ‘dingetje’. Rompers zijn dan niet handig. Gewoon ondergoed is én praktisch én zal je kind doen stralen van trots. Klein trucje om het proces niet te verstoren maar geen ongelukken onderweg: over de onderbroek een luier(broekje). Zo voelt het kind gewoon de stof van de onderbroek. Als thuis wel ‘getraind’ wordt dan voelt het kind dat het bijv. geplast heeft maar geen natte autostoel. Win-win!
Leggings of joggingbroeken zijn nu ook heel praktisch. Makkelijk (zelf) omhoog en omlaag te doen. Zeker in het geval van haast. Het komt met regelmaat voor dat een kind ‘ineens’ moet. Dat kan komen doordat ze te diep in hun spel zitten. En er moet nog geoefend worden met de volledige controle over hun sluitspieren.

Soms komt het voor dat plaszindelijkheid een feit is maar dat het poepen nog in een luier gebeurd. Poepen is spannend voor kinderen. Sommige kinderen zien ontlasting als een deel van hun lichaam en kunnen er moeilijk afscheid van nemen. Ondanks dat ze er vies van zijn! Maak er alsjeblieft geen drama van. Blijf geduldig en blijf stimuleren. Desnoods een ontspannen wc-rondje als het tijd is voor een grote boodschap. Boekje voorlezen bv.
Ongelukjes zullen vaak voorkomen. Een terugval is normaal. Hier maken we nooit een drama van. Kinderen balen hier zelf nog het meeste van! Als het echter een spelletje gaat worden dan vertellen we dat het de bedoeling is om op de wc te gaan want we hebben gezien dat hij/zij het snapt en kan. Net als met eten kan dit een ‘strijd’ worden die volwassenen nooit zullen winnen.

Groetjes,

Christel B.

Bronnen: oudersvannu.nl / monkeydonkey.nl / oeiikgroei.nl/ Praktijkervaring

Meer over ons

image

Meer blogs

Bekijk pagina
image

Rondleiding

Bekijk pagina