• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Wil jij mijn vriend zijn?

18 maart 2019
image
Wil jij mijn vriend zijn?

Op jonge leeftijden komen de eerste vriendschappen van je kind tot stand. Vriendschappen zijn belangrijk voor je kind, omdat dit haar helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.  De kinderopvang de ultieme sociale omgeving om jou kind te laten ontdekken, oefenen en experimenteren met haar vrienden, om deze vaardigheden eigen te maken.

Ook als ze nog een baby is?
Hoe klein jou charmeur ook is, baby’s maken op hun eigen manier contact met andere baby’s. Dit begint met het reageren op elkaar. “ Als ik naar dat kindje lach, lacht die terug naar mij, dat is grappig ik doe het nog een keer”. Dit wordt daarna uitgebreid met geluiden maken, gezichtsuitdrukkingen kopiëren of juist negatief door speelgoed af te pakken. Maak jij géén gebruik van opvang? Ga dan met regelmaat op bezoek bij je vrienden die kinderen hebben of naar een speelgelegenheid, want dit is absoluut van belang voor de ontwikkeling van jou kind.

Mijn kind is een peuter, maar speelt nog stééds niet samen
Dit is volkomen normaal voor je peuter. Zij spelen naast elkaar en nog niet mét elkaar. Deze fasen gaat gepaard met ruzie maken om speelgoed, afpakken van speelgoed maar daarentegen kan het ook zo zijn dat jou kind juist graag knuffelt met andere kinderen. Jij bent super trots wanneer je ziet dat jou kind haar speelgoed afstaat aan een kleiner kindje. Maar vervolgens trekt je kleine draak het speelgoed weer net zo snel uit de handen van het kind. Ja, ook dit hoort bij het proces. Het experimenteren leert je kind wat gewenst gedrag is en wat niet. Ze herkent emoties en leert hoe ze daar op moet reageren. Een belangrijke ontwikkeling voor je kind die niet gemist mag worden. Zodra je peuter tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar zit, zal je merken dat het spel van jou kind verandert. Ze gaan steeds meer imiteren en steeds meer samen spelen.

Sterke voor keuren
Jou schoolgaand kind, gaat nu een grote stap nemen, dé grote school. Wanneer je kind naar een kinderopvang is gegaan, heeft ze al een voorsprong op kinderen die niet de mogelijkheid hebben gehad te ontdekken op een kinderdagverblijf. Tussen de leeftijd van 4 en 7 jaar krijgen kinderen vaak een duidelijke voorkeur voor wie ze aardig vinden of niet. Ze gaan waarde hechten aan gehoord worden of niet en de vriendschappen wisselen met regelmaat. Dit hoort allemaal bij het proces van de sociale ontwikkeling.

Verdriet en binding
Vanaf de leeftijd van 8 jaar gaan kinderen zich meer blootgeven in een vriendschap. Ze hebben sterke inlevingsvermogen en ze kiezen vriendschappen meer op basis van de zelfde interesse, maar wil en zoekt ook begrip en steun van haar vrienden. Vooral het samen spelen is op deze fasen erg belangrijk voor hen en een ruzie kan ook intens verdriet veroorzaken. Geef je kind hiervoor de ruimte om hier mee om te leren gaan zodat ze ook om leren gaan met deze fasen en ervaringen.

Intense vriendschap
Vanaf de leeftijd van 10 jaar worden vriendschappen zo intens belangrijk, omdat ze het gevoel hebben niet zonder hun vrienden te kunnen. Ook in deze situatie is het van belang dat je de vriendschappen van je kind serieus neemt en wanneer er conflicten of onenigheid is tussen hen, dat je haar leert hoe ze hier mee om moet en kan gaan.

Vriendschappen zijn belangrijke aspecten voor de ontwikkeling van je kind,
Door te ontdekken weet ze hoe ze moet reageren in bepaalde situaties en de volgende keer kan ze eventueel sneller reageren.
Kortom zoveel te leren en ook dit is ontzettend belangrijk voor ieder kind.

Liefs Laura

Wellicht ook interessant voor jou?

image

Meer over ons

Bekijk pagina
image

Wie zijn wij

Bekijk pagina