• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 7.00 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Vroeger en nu

15 december 2021 Baby, BSO, Ouders, Peuter
image

In mijn zoektocht naar een leuk onderwerp voor een blog kwam ik een site tegen die de vreemdste opvoedtrends van de afgelopen 100 jaar op een rijtje heeft gezet. Daar kunnen we allerlei gerelateerde onderwerpen aan toevoegen! Zo zie je maar weer dat het én vroeger zeker niet altijd beter was én dat de ontwikkelingen razendsnel gaan.

1). Niet knuffelen.

In 1910 bleek de regel je baby zo min mogelijk aan te raken. Dit om ze niet te verwend te laten geraken. Niet knuffelen of kussen? Daar denken we gelukkig nu heel anders over! Juist goed voor de band met en eigenwaarde van het kind.

2). Zindelijkheidstraining voor baby’s.

Mijn ogen werden zo groot als schoteltjes toen ik dit las. Omstreeks 1930 was het doodnormaal je baby elke 20 minuten boven de wc te hangen. In Amerika werd zelfs geadviseerd te starten direct na de geboorte. De kunst was zo snel mogelijk de signalen van de baby te herkennen zodat die zijn/haar behoefte kon doen. Met als eindresultaat zeer vroege zindelijkheid. Valt ‘iets’ voor te zeggen maar dit komt op mij over als iets bijna ‘barbaars’. Kies dan voor de old skool katoenen luier. Dat doet de truc ook. Dit bevordert beter de intrinsieke motivatie van het kind om de sluitspieren te willen beheersen. Met onze Pikler-inslag de beste wijze te starten met het gebruik gaan maken van de wc: het kind geeft het zelf aan. De super-zachte-absorberende wegwerp luiers van tegenwoordig werken eigenlijk een beetje ‘te goed’ 😉

3). Raamkooien.

Omstreeks 1930 was het gebruik van raamkooien de trend. Zo kreeg het kind veilig frisse lucht terwijl het lag te slapen. In Denemarken laat men nog steeds kinderen overdag buiten slapen. Gelukkig wel in een comfortabel bed of in de wagen. Niet zozeer om de wandeling te compenseren maar ter bevordering van het immuunsysteem.

4). Leversoep.

Mijn maag draait als ik hier aan denk. Leversoep. In de jaren 1940-1950 was het advies baby’s leversoep te geven. De achterliggende gedachte krijg ik niet helder. Waarschijnlijk ten bate van het immuunsysteem. Als voorloper van de druppeltjes levertraan die ikzelf nog heb gekregen? Blij dat het in ieder geval van het menu is gehaald!

5). Duimen.

In de jaren ‘40 vond men het duimzuigen iets om direct af te leren. Daar werd een ‘nagellakje’ voor uitgevonden. Een combinatie van gewone nagellak, aceton en Spaanse peper. Kun je het voorstellen? Vreselijk!

In de jaren ‘60 mocht duimzuigen nou juist weer wel. Het voorzag in de zuigbehoefte van het kind. De kentering in opvoeden werd hier al duidelijk.

6). Baden in vet.

Dat baby’s een gevoelige huid hebben weten we allemaal. Tegenwoordig een heel scala aan producten de huid te voeden en beschermen. Heel vroeger was het devies baby’s te baden in reuzel. (*proest*)

7). Veiligheid.

Je huis babyproof maken is de gewoonste zaak van de wereld. In de jaren 50 was dat zeer zeker niet! Het betekende dat je een luie ouder was. Zelf laten ondervinden (verwonden) en corrigeren (schreeuwen) was toen de beste wijze. Hmmmmm.

8). Slapen.

Ingebakerd, ingebakerd mét laken en dekentje, laken en dekentje, trappelzak, trappelzak mét laken en dekentje, laken en dekentje, dekbedjes, dunne dekbedjes met slaapzak, slaapzak, laken en dekentje al dan niet met een slaapzak… Dit verandert zo vaak. Grofweg elke 10 jaar een ander advies.

Zo ook als het gaat om de slaaphouding. Nu wordt gezegd dat slapen op de rug het beste is. Ter voorkoming van wiegendood. Zo’n 20 jaar geleden was dit nog op de buik. Want als de baby spuugt zal het niet stikken in eigen braaksel. In de jaren 60 was het de zijligging die werd bevolen. En dan bij elk slaapje op een andere zijde. Was beter voor de organen. Overal iets voor te zeggen, dat dan weer wel.

9). Bereiden van voeding.

De huidige regelgeving omtrent voeding is streng. Diepgevroren of vacuüm verpakt (potjes) en apart in een koeltas aanleveren. Anders mogen we het, binnen de kinderopvang, niet bereiden en serveren.  Amper 10 jaar geleden kon je nog gewoon een deel van de maaltijd van de dag ervoor in een bakje aanleveren. Geen probleem. Flesvoeding en borstvoeding kent ook veranderingen. Nu moet de flesvoeding per portie aangeleverd worden terwijl we voorheen gewoon hele bussen in de groep hadden staan waar we de juiste hoeveelheid uitschepten. Borstvoeding mocht eerst opgewarmd worden in de magnetron en nu is dat ten strengste verboden!

Wie heeft voor mij Nummer 10? Of een andere topic om uit te zoeken?

Mail naar info@klokjerond.nl t.a.v. Christel B.

Groetjes!

Meer over ons

image

Plan de rondleiding

Bekijk pagina
image

Meer blogs

Bekijk pagina