• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Vroeger en Nu (Deel 2 met nummer 10!)

23 januari 2022
image
Vroeger en Nu

(Deel 2 met nummer 10!)

Die rare ouderwetse opvoed-fratsen kan ik aanvullen met de nummer 10! Dankzij Anita. Waarvoor dank!

Autostoeltje: Eind jaren 80 werd de autostoel voor kinderen geïntroduceerd. Teveel ongelukken met desastreuze gevolgen. Begin jaren 90 kwam de Maxi-Cosi’s als ‘standaarduitrusting’ erbij voor ons kroost. Daarvoor was het heel normaal de baby’s te vervoeren in een reiswieg. Dat ding stond dan los op de achterbank. Kleuters zaten ook gewoon los op de achterbank. Daar moeten we nu echt niet meer aan denken!!

Met name de opvoedwijze die doorschemert komt vanuit het zogenaamde Behaviorisme. Ene John Broadus Watson (een Amerikaanse psycholoog) zette dit echt op de kaart. Fred Skinner kunnen we zien als de grondlegger van het Behaviorisme. Watson heeft wonderlijk genoeg de methode ‘verzacht’…

Behaviorisme in het kort: conditionering. Het gedrag positief beïnvloeden. Straffen en belonen.
De methode is betwist en de scherpe randjes zijn eraf. De tik op de vingers en de pak tegen de broek zijn verdwenen, gelukkig.
Nuchter Nederland heeft tot op de dag vandaag nog wél de beroemde 3 R’s in de opvoedkunde. Rust, Reinheid en Regelmaat. Ook hanteren we Watson’s het ‘laten huilen’ en ‘zelf leren slapen’ nog steeds. Daar zijn natuurlijk meerdere pedagogische theorieën over ontwikkeld. Allemaal met de intentie autonomie, ervaring en kennis bij te brengen.

Pikler opereert anders maar kent kleine aanloopjes uit het Behaviorisme. Kinderen laten we ervaren, leren en wennen in eigen tempo. Bijvoorbeeld het alleen in slaap kunnen vallen. Een respectvolle geduldige wijze van het bijbrengen van zelfstandigheid, waarden en normen.

De verschillende theorieën betreffende opvoeding zijn heel interessant en boeiend.
De geschiedenis en ontwikkelingen hiervan laat een mooie en snelle golfbeweging zien. Wat ben ik blij dat we in het tijdperk van de Positieve Pedagogiek zijn aanbeland!!

Groetjes,

Christel B

Bronnen: Wikipedia / 24baby.nl / psychogoed.nl / pikler.nl / i-mens.be / mamaija.net / kiind.nl

Waarom we doen wat we doen

Dit vinden wij belangrijk

Klokje Rond is de beste keuze voor je kind, als het gaat om Kinderopvang en bso in Veldhoven; een opvang met visie. Bij ons gaan de kinderen altijd voor, we doen er alles aan om onze kleine wuppen te helpen groeien en ontwikkelen, dat geeft ons energie en daarom komen we iedere ochtend ons bed uit. Kinderen moeten zich goed en veilig voelen bij Klokje Rond, dan komt het ontwikkelen en leren vanzelf.

image

Meer over ons

image

Wie zijn wij

Bekijk pagina
image

Meer blogs

Bekijk pagina