Die rare ouderwetse opvoed-fratsen kan ik aanvullen met de nummer 10! Dankzij Anita. Waarvoor dank!
Autostoeltje: Eind jaren 80 werd de autostoel voor kinderen geïntroduceerd. Teveel ongelukken met desastreuze gevolgen. Begin jaren 90 kwam de Maxi-Cosi’s als ‘standaarduitrusting’ erbij voor ons kroost. Daarvoor was het heel normaal de baby’s te vervoeren in een reiswieg. Dat ding stond dan los op de achterbank. Kleuters zaten ook gewoon los op de achterbank. Daar moeten we nu echt niet meer aan denken!!
Met name de opvoedwijze die doorschemert komt vanuit het zogenaamde Behaviorisme. Ene John Broadus Watson (een Amerikaanse psycholoog) zette dit echt op de kaart. Fred Skinner kunnen we zien als de grondlegger van het Behaviorisme. Watson heeft wonderlijk genoeg de methode ‘verzacht’…
Behaviorisme in het kort: conditionering. Het gedrag positief beïnvloeden. Straffen en belonen.
De methode is betwist en de scherpe randjes zijn eraf. De tik op de vingers en de pak tegen de broek zijn verdwenen, gelukkig.
Nuchter Nederland heeft tot op de dag vandaag nog wél de beroemde 3 R’s in de opvoedkunde. Rust, Reinheid en Regelmaat. Ook hanteren we Watson’s het ‘laten huilen’ en ‘zelf leren slapen’ nog steeds. Daar zijn natuurlijk meerdere pedagogische theorieën over ontwikkeld. Allemaal met de intentie autonomie, ervaring en kennis bij te brengen.
Pikler opereert anders maar kent kleine aanloopjes uit het Behaviorisme. Kinderen laten we ervaren, leren en wennen in eigen tempo. Bijvoorbeeld het alleen in slaap kunnen vallen. Een respectvolle geduldige wijze van het bijbrengen van zelfstandigheid, waarden en normen.
De verschillende theorieën betreffende opvoeding zijn heel interessant en boeiend.
De geschiedenis en ontwikkelingen hiervan laat een mooie en snelle golfbeweging zien. Wat ben ik blij dat we in het tijdperk van de Positieve Pedagogiek zijn aanbeland!!
Groetjes,
Christel B
Bronnen: Wikipedia / 24baby.nl / psychogoed.nl / pikler.nl / i-mens.be / mamaija.net / kiind.nl