• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Vegetarisch of Veganistisch eten

16 oktober 2023
image

We zien het steeds vaker: vlees, vis of zelfs alle dierlijke producten worden uit het menu geschrapt. De redenen lopen uiteen. De één heeft het dierenwelzijn voor ogen en een ander heeft de focus op het milieu. Van oudsher zijn we geneigd te denken dat het niet gezond zou zijn. Het tegendeel is bewezen. Heel wat artsen en diëtisten hebben een vegetarische of een veganistische voedingswijze al erkend als een gezond alternatief, óók voor baby’s.

Alle baby’s drinken melk tijdens de eerste levensmaanden en hun eerste vaste voedsel bestaat uit fruit, groenten en granen. Tot de leeftijd van ongeveer 6 à 8 maanden zijn dus eigenlijk alle baby’s vegetarisch. Als je je baby daarna ook vegetarisch wilt laten eten, let er dan op dat hij genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. De Schijf van Vijf is dus ook zonder vlees en/of vis prima te volgen. Veganistisch is mogelijk maar bewerkelijker en vergt een gedegen onderzoek met behulp van arts of diëtist. Een kind is nog volop in de groei en ontwikkeling.

Eén gezond vegetarisch menu bestaat uit veel groente, fruit, (volkoren) granen en peulvruchten. Plantaardige producten leveren even belangrijke voedingsstoffen. Te denken is verder aan tofu, pitten, zaden en plantaardige vetten en oliën. Goed voor de eiwitten en ijzer. Dierlijke producten, zoals melk(producten) en ei, leveren onder andere een bijdrage aan de inname van eiwit, calcium, jodium, vitamine B2 en vitamine B12. Gevarieerd eten is sowieso altijd belangrijk.

De voedingstoffen die uit vlees te halen zijn zijn ook te verkrijgen uit bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten of evt. ei. Noten zijn ook zeer gezond alleen voor kleine kinderen minder handig ivm verstikkingsgevaar. Gelukkig zijn daar de notenpasta’s en pindakaas (bij voorkeur zónder zout en suiker).
Pescotariër? Zorg dan dat je zeker 1 keer per week vis geeft. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.

image

Om de opname van ijzer uit plantaardig bronnen te verbeteren een aantal tips van het Voedingscentrum:

  1. Eet groente en fruit bij de maaltijd. Voor vitamine C en dat zorgt er tegelijkertijd voor dat het ijzer beter wordt opgenomen. In de Schijf van Vijf voor jou-tool kun je zien hoeveel jouw kind nodig heeft.
  2. Eet naast de alternatieven voor vlees ook andere producten met ijzer, zoals: Groente en dan vooral groene bladgroente, zoals boerenkool, spinazie, andijvie en sla.Volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Aardappelen. Gedroogd fruit, zoals abrikozen of dadels. Appelstroop bevat ook veel ijzer, maar staat niet in de Schijf van Vijf. Je kunt het wel af en toe op brood geven.

Natuurlijk zijn daar de kant-en-klare vleesvervangers, zoals vegetarisch gehakt of vegetarische balletjes. In de app van het Voedingscentrum kun je zien of die opgenomen zijn in de Schijf van Vijf: dan weet je zeker dat het in elk geval genoeg eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12 bevat. Én niet te veel zout. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen veel zout nog niet goed verwerken. Teveel zout is eigenlijk voor iedereen ongezond.

Wat er ook op jouw menu staat… smakelijk eten!

Groetjes, Renée

Bronnen:
voedingscentrum.nl / opvoeden.nl / gezondheid.be / WIJ.nl / 24Baby.nl

Meer over ons

image

Meer over onze voeding

Bekijk pagina
image

Plan een rondleiding

Bekijk pagina