• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Mama ik ben bang

24 juni 2019
image
Mama ik ben bang

Ken je dat gevoel; Je loopt door de speeltuin met je kind, lekker te genieten van het mooie weer, lachende mensen en vooral ‘het blije hoofd van je kind’. Tot je ineens een kreet hoort “aaargh mama!’ Je schrikt op, wat is er gebeurd? Je kind komt naar je toe en zegt vol drama en angst; ‘Er zit zand aan mijn hand’. Wat voor jou doodnormaal is, kan voor jou kind ontzettend eng zijn.

Zand
Wanneer het ene kind ‘bij wijze’ of letterlijk het zand opeet, zet een ander kind het direct op een krijsen wanneer het zand de vingers raakt. Dit is een veel voorkomende angst bij kleine kinderen. Voel zelf maar eens opnieuw echt bewust zand. Het is een speciale structuur en wellicht bij zweethanden blijft het aan je vingers plakken. Leg daarom uit aan je kind wat er gebeurt of wat ze ziet. Dan is deze fase vast en zeker snel voorbij.

Geluiden
Een boor van de buren, je zet de muziek aan en bent vergeten de box zachter te draaien voordat je die aanzet of de sirene van de politie auto. Hoe hard jou kleine muzikant ook vals meezingt op haar eigen gemaakte muziek, kan ze ineens opschrikken wanneer er een Politie auto met sirene voorbijrijdt. Door je kind bij je te nemen en samen bewust te luisteren naar de politiesirene, zal ze het een volgende keer sneller herkennen en is de kans op nog eens schrikken ook kleiner.

Donker
Dit is een veel voorkomende angst die bijna ieder kind wel eens doormaakt. De wereld is indrukwekkend overdag, laat staan ’s nachts wanneer alles donker is. Kortom ook dit is een fase waar ook jou kind doorheen moet. Dit is simpel om te lossen door een klein nachtlampje aan te houden, zodat je kindje bij het openen van haar ogen direct kan zien wat er allemaal gebeurt op haar kamer.

Dieren
Hoe ’te’ enthousiast je kind alle dieren uit haar lievelingsboek opnoemt met de bijbehorende geluiden, kruipt ze in je nek wanneer ze de dieren bijvoorbeeld op een kinderboerderij ziet. Maar ze komt wel met een worm in haar handen de woonkamer binnen lopen. Niet logisch, maar wel de werkelijkheid. Neem deze angst serieus en laat zien dat er niets is om bang voor te zijn.

Alleen
Je zit net twee seconden op de wc, hoor je de voetstappen op de gang. Daar komt je kleine aan ze wil per se bij jou in die veel te kleine toilet staan. ‘Ik heb geen honing aan mijn kont’. Verassing! dat heb je wel. Veel kinderen vinden het niet fijn om alleen te zijn en lopen daarom overal naartoe waar jij ook bent. Ook deze fase hoort er bij.

Deuren die dicht zitten
Je kent wel het claustrofobische gevoel dat je kunt krijgen als je in een kleine ruimte zit met de deuren dicht. Zelf kun je dit als niet prettig ervaren. Daarom is het waarschijnlijk makkelijk in te beelden hoe je kleine zal reageren wanneer je beseft dat deuren voor haar nog hoger zijn en ze zelf de deur niet open kan maken. Precies ‘akelig idee’.

Toilet
De toilet is voor ieder kind een mysterie. Bedenk maar eens dat daar wel van alles in gaat, maar daar komt nooit iets uit. Het ‘verdwijnt’. Waarom zou je daar dan ‘in Godsnaam’ op gaan zitten?

Zo veel angsten
Zoals je ziet, kan de angst van je kind op zoveel manieren vorm krijgen, dit is pas het begin. Wat de angst ook is, ga de uitdaging lekker samen aan en neem het gevoel van angst serieus. Luister samen bewust naar het ‘enge’ geluid, die toilet die doorspoelt of de deur die dicht zit. Zo kan zij ervaren dat het helemaal niet eng is en zal zij de wereld snel beter leren kennen.

Het goede nieuws; ‘alle kinderangsten gaan vaak vanzelf weer over naarmate ze ouder worden’.

Liefs Laura

Wellicht ook interessant voor jou?

image

Meer over ons

Bekijk pagina
image

Wie zijn wij

Bekijk pagina