• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Losse handjes fasen

4 maart 2019
image

Het is volkomen normaal als je peuter af en toe zich agressief gedraagt, maar uiteraard is het ook belangrijk om ze dit ook weer af te leren.
We geven je enkele “tips en tricks” om iedere ouder hier soepel en goed voorbereid doorheen te helpen.
Peuter kunnen zich agressief gedragen omdat ze gefrustreerd zijn wanneer ze in een situatie terecht komen die zij niet kunnen veranderen.
Het is aan de ouder, om dan enkel een veilige omgeving te creëren zodat jouw kind zich kan en mag uiten.

Hoe reageer ik hier op?
Het is belangrijk om als ouder, een stevig en duidelijk, maar toch vriendelijk te reageren wanneer jou kind het niet eens is met jou beslissing. Wat absoluut een meerwaarde is, is het benoemen van wat jij ziet gebeuren. Bijvoorbeeld; “ik zie dat je boos bent, je slaat met jou hand tegen mama/papa dat vindt ik niet leuk. Je mag slaan tegen een bal”. Door te praten tegen je kind, leer je hem/haar te praten over zijn/haar gevoel. Het moeilijkste voor een ouder is je kind het gevoel geven dat hij/zij zich gehoord voelt, maar hij/zij ook weet dat dit niet getolereerd wordt. Dit bereik je dus niet, door terug te slaan of boos te reageren op je kind, maar door te luisteren en te praten.

Niet leuk maar wel belangrijk
Eigenlijk is het juist een goed teken wanneer jou kind in de fasen van slaan komt, maar leuk is uiteraard iets anders. Slaan is immers net als huilen een vorm van jezelf kunnen uiten. Dus eigenlijk heb je gewoon weer een mijlpaal te pakken! Een peuter kan zichzelf van nature nog niet beheersen, het is aan jou als ouder om hem/haar hierbij te begeleiden en te laten zien hoe het moet. Door duidelijkheid, begrip en zelf rustig te blijven zal jou kind deze fasen vanzelf ontgroeien en zich steeds sneller kunnen beheersen.

Onthoudt goed dat je kind dit niet doet om jou te pesten, maar omdat hij/zij even niet weet hoe hij/zij zich moet uiten.
Liefs Laura

Wellicht ook interessant voor jou

image

Meer over ons

Bekijk pagina
image

Wie zijn wij

Bekijk pagina