Een echte kinderziekte kun je het eigenlijk niet noemen, omdat krentenbaard ook voor kan komen bij alle leeftijden. Is het besmettelijk? Mag je met deze ziektes naar het kinderdagverblijf?
We gaan vlug verder.
Een echte kinderziekte kun je het eigenlijk niet noemen, omdat krentenbaard ook voor kan komen bij alle leeftijden. Is het besmettelijk? Mag je met deze ziektes naar het kinderdagverblijf?
We gaan vlug verder.
Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie. Krentenbaard komt merendeel voor bij jonge kinderen en krijgen bultjes en blaasjes, voornamelijk in het gezicht. Symptomen van deze kinderziekte: In sommige gevallen begint de infectie op een plaats waar al een
huidbeschadiging is, bijvoorbeeld door waterpokken, eczeem of schaafwondjes. Krentenbaard begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten.
De bultjes worden blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer de blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn. Ook kunnen er plekken ontstaan op de armen en benen. Behandeling: Krentenbaard moet behandeld worden met een antibioticazalf, eventueel aangevuld met een antibioticakuur.
Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen?
Wering is niet noodzakelijk. Wel dient er 48 uur gestart te zijn met zalf en/of antibiotica. Bij meer dan 4 gevallen op dezelfde groep wordt er wel geweerd. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling totdat de blaasjes zijn opgedroogd.
Roodvonk is een vlekjesziekte die veroorzaakt. Roodvonk komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud. Symptomen van deze kinderziekte: De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na de infectie op. Dan komen er vlekjes die eruitzien als rood kippenvel en aanvoelen als schuurpapier op sommige delen van het lichaam waaronder de nek, borst, onder de oksels, bij de ellenbogen, de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen. Ook krijg je rode puntjes op de tong (Frambozen tong). De huid rondom de mond en neus blijft vrij van vlekjes.
Een aantal dagen na het begin van de klachten begint de huid te vervellen vooral de tenen en vingers. Behandeling: Roodvonk gaat vanzelf over na ongeveer 10 dagen. Denk je dat je kind roodvonk heeft overleg dan met de huisarts.
Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen?
Je kind mag naar het kinderdagverblijf komen mits ze geen klachten hebben. In uitzonderingsgevallen kan de GGD in overleg met de huisartsen adviseren zieke kinderen alleen na behandeling met antibiotica toe te laten tot de kinderopvang. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? Roodvonk is besmettelijk als de eerste klachten beginnen.