Blog
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 7.00 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Het belang van knuffelen

2 mei 2018 Activiteiten, Baby, Peuter

Deze blog is geschreven door Esther Pastoor – zij helpt ouders die worstelen met de opvoeding van hun kind(eren).

Uit onderzoek blijkt dat gewenste lichamelijke aanrakingen zeer positieve effecten hebben. Zo komt er een knuffelhormoon vrij. Dat heet “oxytocine” en wordt ook wel stemmingshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat we aardig zijn en ons sociaal gedragen. Het bestendigt de relatie met anderen, laat de bloeddruk dalen, doet stress afnemen en zorgt voor een goede werking van het spijsverteringssysteem. Hiernaast bevordert het de groei, het leervermogen en bestrijdt het hormoon pijn. Tot slot heeft fysiek contact positief effect bij rouwverwerking en verdriet (Moberg, 2007)

Zolang je kinderen klein zijn is fysiek contact een onderdeel van de dagelijkse verzorging en worden er vaak nog vele knuffels uitgedeeld. Meestal ook vanuit de behoefte van het kind, die nog je hand vast pakt of bij je op schoot kruipt.

Als kinderen groter worden dan wordt het fysieke contact steeds minder. Pubers willen zich los maken en op knuffels en aanrakingen van jou zitten ze dan minder te wachten. Hun behoefte aan fysiek contact zoeken ze meer bij leeftijdsgenoten. Dat is een heel normaal proces, maar kan in de relatie tot je puber ook weleens voor extra verwijdering zorgen, omdat de relatie daardoor minder bestendig wordt. Als er veel discussies en conflicten zijn kan zowel je puber als jijzelf weleens het gevoel hebben het contact te verliezen. Terwijl de behoefte aan erkenning en bevestiging en een goede band met de opvoeders juist zo groot is.

Tijd vrijmaken voor je puber om samen iets te ondernemen of te praten is van groot belang, maar uit onderzoek blijkt dat de kracht van een lichamelijke aanraking tien keer sterker is dan dat van woorden.

Dat maakt de uitdaging om op zoek te gaan naar manieren van fysiek contact die gewenst zijn voor jou en je kind. Ook als je zelf niet zo’n knuffelaar bent. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
• Samen tegen elkaar op de bank tv te kijken, een hand vast houden, samen een dekentje delen.
• Je kind masseren, elkaar een beauty behandeling geven of een fysiek spel doen, zoals stoeien of kietelen.
• Je kind in het voorbijgaan even aan te raken, zoals hand op de schouder of aai over de rug.
• Een omhelzing in plaats van een kus.
Ook als kinderen kleiner zijn kunnen bovenstaande voorbeelden een extra verbinding geven op de fysieke aanrakingen die jullie al hebben.
Zolang het gewenst is kan je kind nooit te veel geknuffeld worden.

En nu je weet wat de voordelen van gewenst fysiek contact zijn zou ik het zeker niet beperken tot alleen de ouder-kindrelatie

Esther Pastoor

image
image

Wat zijn de voordelen van hoe we werken

Bekijk pagina
image

Onze visie ondersteunt de blote voeten

Bekijk pagina