• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 7.00 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Kleurgebruik in kindertekeningen

6 juli 2020
image

Janine presenteerde jullie tekst en uitleg hoe onder meer het vormgebruik te interpreteren van een ‘Picasso’. Kleurgebruik is minstens zo interessant en een leuke aanvulling!

De keuze om een bepaalde kleur te gebruiken lijkt misschien onbewust, maar niet toevallig. Een voorkeur voor een kleur kán iets zeggen over wat er in het kind omgaat. In welke ontwikkelingsfase hij/zij zich bevindt. Gebruik van primaire kleuren (rood, geel, blauw en groen) zie je vooral bij kinderen tot vier jaar. Hoe ouder het kind, hoe meer realistisch het kleurgebruik.

We hebben allemaal wel periodes dat we voorkeur hebben voor een bepaalde kleur. Voor kleding of in ons interieur. Zo kan je zeggen dat je met groen de natuur in huis haalt en met rood je lef en kracht toont.

Als een kind een lange periode voornamelijk één kleur gebruikt zou je je af kunnen vragen wat er speelt. Is er een bepaalde emotie sterk aanwezig? Speelt er iets anders?
Rood is bij jonge kinderen regelmatig een favoriete kleur. Dit weerspiegelt meestal een gezonde mate van passie en energie. Neemt deze energie de overhand, dan zou je dit als agressie en boosheid terug kunnen zien in de tekening, bijvoorbeeld met heftige rode strepen over andere kleuren heen.

Er zijn ouders die zwart standaard uit de tekendoos halen. Waarschijnlijk omdat wij in de Westerse wereld gewend zijn om zwart te associëren met duisternis en depressiviteit. Dat hoeft echt niet het geval te zijn! In Afrika denkt men dan aan volwassenwording en wijsheid. In de Oosterse landen aan gezondheid, rijkdom en voorspoed. Kleurgebruik is bij voorbaat cultuurgebonden.

Laat de zwarte kleurtjes lekker in de kleurdoos. Want juist op de leeftijd van 2 à 3 jaar zie je de voorkeur voor deze kleur ontstaan en tekent het kind bladen vol zwarte krassen en kruisen. Dit staat op deze leeftijd voor autonomie: hij is bezig zijn positie in het leven te bepalen en zijn zelfstandigheid te ontwikkelen. Daarnaast zie je het ook in periodes van opstandigheid, je eigen mening vormen. Je ziet de kleur regelmatig terugkomen bij peuterpubers, kinderen van 9 jaar en bij pubers. In deze fase zie je dat ze hun rug rechthouden en meer gaan staan voor zichzelf.

Is de favoriete kleur warm, passievol en energiek? Of juist een koelere, rustigere kleur? Door met open blik naar de tekening te kijken en jezelf de juiste vragen te stellen over zijn kleurgebruik, kom je erachter waar het kind behoefte aan heeft en hoe jij hem daarbij kunt helpen.

Hieronder een globale en ‘Westerse’ interpretatie van kleuren:

  • Rood: liefde, vrijheid en ongedwongenheid, vooral bij kleuters. Het kan daarentegen ook een uitdrukking van agressie zijn.
  • Oranje is een soort zachte versie van rood. Oranje wordt natuurlijk gemaakt van rood. Deze kleur wordt sneller gebruikt door kinderen die een beetje verlegen zijn.
  • Groen is de kleur die lijnrecht tegenover rood staat. Kinderen die veel groen verwerken in hun tekeningen zijn vaak stiller. Die stilte gaat regelmatig gepaard met een voorzichtig karakter. Groen wordt namelijk vaak geassocieerd met genezing, natuur en bijvoorbeeld beleefdheid.
  • Blauw staat voor de verandering van emotioneel en impulsief gedrag naar een volgzame, rustige gedragswijze. Kinderen die veel blauw gebruiken willen vaak ‘groot’ worden.
  • Geel staat tegenover blauw, net zoals groen tegenover rood staat. Kinderen die veel met geel kleuren, zoeken wellicht bescherming of aandacht. Geel wordt vaak gezien als een weerspiegeling van aanhankelijk gedrag.
  • Zwart wordt geassocieerd met zowel angst als opstandigheid en onafhankelijkheid (wens).

Maar let op!

Dit is puur ter informatie. Trek niet direct een conclusie. Baseer vermoedens niet op één tekening. Het kán allemaal een rol spelen maar vaak ook niet. We zullen maar niet de psycholoog uithangen, hé?!

Het ‘gevaar’ zit ‘m namelijk in generaliseren. Het kleurgebruik kan wel een dialoog openen tussen jou en je kind.

👋🏻 Christel

Meer over ons

image

Naar de homepage

Bekijk pagina
image

Wie zijn wij

Bekijk pagina