• Regio Veldhoven e.o.
 • Vanaf 6.30 uur open
 • Een goed gevoel
 • Gericht op ontwikkeling
 • Je kind kan altijd mee-eten

Kleur in het interieur

20 juli 2020
image

Het is jullie vast niet ontgaan. Ons interieur is aan verfrissing en verandering onderhevig. We willen zowel een eigen sfeer per groep creëren alsook eenheid binnen geheel Klokje Rond.

Veel van onze Crea-Bea’s zijn al heerlijk bezig geweest. Een aantal zijn nog in conclaaf want welke kleuren kies je?
Trendkleuren? Felle kleuren? Veel kleuren? Pastelkleuren? Mat, satijnglans of metallic? Geen kleuren?

Kleurkeuze is uiteraard persoonlijk evenals de bijkomende sfeer die je uit wilt stralen. Daarnaast heeft kleur ook nog invloed op de mens. Laat staan op kinderen, fijngevoelig als ze zijn. Kleuren prikkelen de zintuigen en zijn bepalend of we iets mooi vinden of juist niet.

Met dit gegeven ben ik op zoek gegaan om te weten welke kleur nu wat precies beïnvloed of juist kan stimuleren. Waar staan kleuren voor? Kan een kleur zelfs de perceptie van een ruimte beïnvloeden?
Interessante materie!

Kleuren zeggen blijkbaar iets over ons karakter. De Universiteit van Westminster heeft onderzoek gedaan naar het verband van kleurvoorkeur en onze persoonlijkheid. Conclusie van dit onderzoek: mensen die eenzelfde kleur prefereren hebben opvallend veel overeenkomende karaktertrekken.

 • Oranje: Vrolijk, energiek
 • Rood: Doelgericht, vastberaden
 • Geel: Extravert maar op gecontroleerde wijze, overtuigend
 • Blauw: Analytisch, behoudend (voorzichtig)
 • Groen: Zorgzaam, helpend
 • Paars: Troostend / houd van waardigheid
 • Wit: Vreedzaam, goed in organiseren
 • Zwart: Conservatief en creatief
 • Bruin: Praktisch, taken voor elkaar krijgen

Meer over ons

image

Naar de babygroepen

Bekijk pagina
image

Naar de peutergroepen

Bekijk pagina
image

Kleuren beïnvloeden onze stemmingen wel degelijk. Vergeet hierbij het licht niet. Daglicht of (sfeer)verlichting. Bij TL-licht bv. liever geen pastelkleuren want dit licht vervaagt alle kleuren direct. Weg sfeer.
De wijze van beïnvloeding van kleur heeft voornamelijk te maken met warme of koude kleuren.

 • Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert.
 • De kleuren blauw, groen en lichtpaars werken vooral kalmerend.

Kleuren kunnen onze waarneming ook veranderen. Zo kun je een ruimte juist groter of kleiner laten lijken. Een grote ruimte kan snel koel of saai aanvoelen. Twee koele stoere kleuren op tegengestelde wanden kan dit breken. Je creëert een scheiding binnen het vertrek én behoud cohesie tegelijkertijd. Een kleine ruimte lijkt optisch groter bij gebruik van lichte (pastel)kleuren. Laat in ieder geval het plafond altijd wit!

Met het bovenstaande in gedachten zijn we er echter nog niet. Niet iedereen is interieurontwerper en gelukkig worden we overstelpt met tips! De drie belangrijkste vind je hieronder:

 1. Kiezen bij het juiste licht
  Dit is één van de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nieuwe kleur. Neem daarom altijd staaltjes mee en maak de keuze in de ruimte die gepimpt gaat worden.
 2. Toom het gebruik van dezelfde kleur
  Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, is het de kunst om die op de juiste manier toe te passen in je interieur. Soms kun je simpelweg doorslaan in je kleurkeuze… groene muren, gordijnen & accessoires etc. etc. Zo wordt het één groene ‘vlek’ en wordt het zelfs saai. Balans is dus belangrijk. Bepaal een kleurenpalet. Één tot 5 kleuren in dezelfde tinten. Combineer met een neutrale ‘kleur’ zoals zwart of wit. Beperk het aantal accentkleuren.
 3. Felle kleur: wel/niet?
  De ruimte waarin je veel vertoeft kan beter niet te fel van kleur zijn. Het komt op je af en je bent de kleur waarschijnlijk snel beu. Daarnaast kan het voor onrust zorgen. Tóch verzot op een fel accent? Schilder dan 1 wand.

Hopelijk een interessant en informatief blogje mochten jullie,
net zoals wij, in een restyling zitten!
Groetjes,

Christel

Meer over ons

image

Naar de BSO

Bekijk pagina
image

Wie zijn wij

Bekijk pagina