• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Kinderziektes – Hand-voet-mondziekte en vijfde ziekte

25 maart 2024
image

Hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een virus. Het komt vooral voor bij kinderen tot 10 jaar oud.
Symptomen van deze kinderziekte:

Hand-voet-mondziekte begint meestal met lichte verkoudheid, keelpijn en lichte koorts. Al snel ontstaan er vlekjes en blaasjes in en om de mond, handen en voeten. Vooral de blaasjes in de mond zijn vaak pijnlijk en zorgen ervoor dat eten en drinken lastig is. (Je moet een beetje denken aan een aften in de mond). Sommige kinderen hebben maar een paar blaasjes, maar het kunnen er ook tientallen zijn. Kinderen kunnen ook last krijgen van buik en keelpijn, misselijkheid, overgeven en diarree.

Behandeling:

Geef je kind vaak kleine beetjes drinken. Geef geen vruchtensap, dit kan pijnlijk zijn in hun mond. Voorkom uitdroging. Sommige kinderen vinden fruit dan ook niet zo fijn. Kinderen onder de twee jaar drogen sneller uit dan grotere kinderen. Bel dan de huisarts als je kind symptomen van uitdroging heeft.

Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen?

Als je kind niet ziek is van de hand-voet-mondziekte dan mag hij gewoon naar het kinderdagverblijf komen. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? Het is besmettelijk vanaf kort voor het begin van de ziekte tot kort na het uitbreken van de verschijnselen. Dit komt vooral voor bij kinderen tot 10 jaar oud.

 

image
De Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een vlekjesziekte en komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar oud. De oorzaak is een virus.
Symptomen van deze kinderziekte:

De vijfde ziekte is een vlekjesziekte. Meestal komt het voor in het voorjaar en de vroege zomer. De ziekte wordt ook wel ‘besmettelijke roodheid’ genoemd, omdat het eigenlijk niet meer is dan dat. Er ontstaan over het hele lichaam rode vlekjes. De vijfde ziekte begint met een kort, grieperig beeld met jeuk, ongeveer 5 tot 7 dagen later gevolgd door vlekjes.  Het begint eerst in het gezicht. Vooral de wangen kunnen erg rood zijn. Na ongeveer een week verdwijnen de vlekken vanzelf. Je kunt last hebben van griepachtige verschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan koorts, hoofdpijn en spierpijn. Bij de meeste kinderen zijn de klachten niet zo ernstig en zijn ze hooguit wat hangerig. Als je de vijfde ziekte hebt gehad, kun je die niet nog een keer krijgen.

Behandeling

Als je de vijfde ziekte hebt hoef je niet naar de huisarts. Twijfel je, dan kun je wel contact opnemen met de huisarts. Hij kan de vijfde ziekte vaststellen aan de hand van de symptomen en de vlekjes op het gezicht en het lichaam. Neem wel contact op met de huisarts als je kind weinig tot niet drinkt, steeds moet overgeven, suf wordt, benauwd is of heel snel gaat ademen, blijft huilen of gaat kreunen, de huidskleur grauw wordt.

Mag mijn kind naar het kinderdagverblijf komen?

De incubatietijd is 1 tot 3 weken voor de uitbraak. Je kind mag gewoon naar het kinderdagverblijf komen, mits je kind zich goed genoeg voelt. Meld het wel bij de leidsters omdat de vijfde ziekte gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Is dit besmettelijk voor andere kinderen/ leidsters? Het is 1 week voordat de rode vlekjes verschijnen. Ook is er een risico voor zwangere. Er is een verhoogde kans op een miskraam.

Heb jij verder nog vragen over één van deze ziekte.
Voel je alsjeblieft zo vrij contact met ons op te nemen.
Groetjes,
Saskia

Meer over ons

image

Meer blogs

Bekijk pagina
image

Plan een rondleiding

Bekijk pagina