Jaja ,daar issie dan : De eerste Picasso van je kind!
Voor je het weet hangt heel je koelkast vol met heuse kunstwerkjes. Wisten jullie dat kindertekeningen jullie heel wat meer kunnen vertellen dan dat jullie wellicht in eerste instantie zouden denken? Ik neem jullie graag mee in de aller eerste fases hiervan;
Als een kind begint met woordjes zeggen, ongeveer met 1,5 jaar ontstaan de eerste tekeningen. Belangrijk om te weten en niet te vergeten, het ene kind begint hier eerder mee dan een ander kind.
- Deze 1e tekeningen noemen we grenzeloos.
Dit omdat ze vaak over de rand van het papier gaan. De lijnen zijn onwillekeurig en gaan alle kanten op met weinig controle over het potlood. Hier staat vooral de beweging centraal, evenals de verrassing vanwege het feit dat er iets getekend is.
Helaas voor ons, maakt het voor onze mini niet uit of dit nou op papier ,de muur ,de tafel of op de deur is. Ze voelen (nog) geen grenzen en van duidelijkheid is (nog) geen sprake. Alles is chaos , het kan en gaat letterlijk alle kanten op en kan nog van alles worden - Het Ei- vorm ( symboliseert geborgenheid en bescherming )
Je hebt ze vast wel eens gezien? De ei- vorm in tekeningen zie je terug bij kinderen van 2-3 jaar. Grappig om te weten dat psychologisch gezien dit het einde is van de eerste hechtingsfase, ze voelen zich ergens bij horen en dat geeft een veilig en geborgen gevoel. - De slangvorm.
Deze geven de richting aan. Er is behoefte om doelen te bereiken of ze willen graag een bepaalde richting op. Dit is de fase waarin ze opeens alles “zelluf” willen doen oftewel laten zien wat ze kunnen. - De Cirkel (deze staat symbool voor identiteit)
Als je mini begint te ontdekken wie hij of zij is ontstaat de cirkel.
Vaak zie je dat de cirkel wordt gevuld met objecten ,streepjes of stipjes. Het krijgt inhoud en is dus uniek, net zoals je mini uniek is en een unieke inhoud heeft 😉
De cirkel lijkt op de eivorm. De psychologische betekenis komt grotendeels overeen
De eivorm symboliseert geborgenheid bij een ander, de cirkel geborgenheid bij jezelf. - Stippen HET statement van krachtige kinderen
Misschien herken je ze wel, opeens overal stippen. 😉
“zo, hier ben ik!’ het wordt gebruikt om iets te benadrukken “een punt maken”
Ritme is een heel belangrijk element in het leven van je mini, het biedt rust en zekerheid. Als ze deze fase bereiken betekent dit een begin van tijdsbesef. ( ze begrijpen voor het eerst als je zegt, “even wachten, dat doen we straks”. Stippen worden vaak ritmisch op papier gezet, Ondanks de vaak chaotische plaatsing van de stippen duidt dit toch op orde en het vasthouden van de concentratie. - Kruisingen actief positie innemen
Wanneer je kruisingen ziet ( tussen de 3 en de 6 jaar worden deze getekend) ontgroeien ze een situatie en willen ze zich verder ontwikkelen. Eigenlijk ontdekken ze dat er meer is in de wereld, komen op kruispunten en beseffen dat ze keuzes kunnen maken.
Kruisingen staan voor actief positie innemen, ergens voor staan en als dit niet bevalt daar verandering in brengen.
Dit hoort allemaal bij een eigen identiteit ontwikkelen, bij een eigen mening hebben die verschilt van anderen in de omgeving. Hoe gaaf is het om bij het zien van de volgende Picasso van je eigen Mini deze fases te herkennen?
Succes en veel plezier bij deze ontdekkingen 😉
Groetjes Janine