• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Het slaapritme van een baby

15 januari 2018 Baby, Slapen

Er wordt veel gesproken, geschreven, gevraagd en gepraat over het slaapritme van een baby.

Een baby van 6 maanden oud slaapt ongeveer 15 uur per dag. Vanaf die leeftijd beginnen de meeste baby´s ook de nacht door te slapen. Een baby is ongeveer 1 ½ uur wakker en gaat dan weer slapen. Op de babygroepen houden we ook die tijd aan om een baby weer in bed te leggen. Sommige baby´s laten niet goed zien dat ze moe zijn en gaan onverstoord door met spelen. Ze hebben het echt nodig dat een volwassene ze in bed legt. Het beste is ook om en baby wakker in bed te leggen zodat ze leren om zelf in slaap te vallen. Als ze dan wakker worden weten ze ook waar ze zijn. Als baby´s slapend overgelegd worden in bed kunnen ze wat onrustig zijn als ze wakker worden dit omdat ze opeens in een andere omgeving zijn. Ga zelf maar na hoe vreemd het is als je tijdens je slaap in een andere ruimte wordt gelegd. We merken als we dit ritme bij een baby aanhouden ze uitgeslapen, gezellig en vrolijk zijn.
Rond de leeftijd van 1 jaar hebben de meeste baby´s een regelmatige dag-nacht-ritme ontwikkeld. Ze gaan dan meestal naar de 2 slaapjes overdag. Die slaapjes duren ongeveer 1 ½ uur per keer.

Wanneer een kind 1 ½ jaar is gaan de meeste baby´s over naar het 1 keer slapen overdag. Dat is vaak een lange slaap van ongeveer 2 à 3 uur.
Tot de leeftijd van drie jaar oud hebben kinderen tussen de 12 tot 16 uur slaap nodig, waarbij ze meestal ook overdag nog een paar uur slapen. Kinderen van die leeftijd kunnen ook wel eens een middagslaapje overslaan. Of ze gaan om de dag een middagslaapje doen.

Kinderen hebben niet allemaal evenveel slaap nodig. Als je kind s´morgens makkelijk wakker wordt en overdag niet moe is dan is het prima. Is dat echter niet zo probeer dan het slaapritme te verbeteren.

Ook interessant

image

De visie van Emmi Pikler

Bekijk pagina
image

Deze meiden zorgen voor jouw baby

Bekijk pagina