• Regio Veldhoven e.o.
 • Vanaf 7.00 uur open
 • Een goed gevoel
 • Gericht op ontwikkeling
 • Je kind kan altijd mee-eten

De fopspeen deel 2

14 september 2020
image

In deel 1 kort uiteengezet de herkomst, reden van gebruik alsook de voor- en nadelen van de fopspeen. Dit blogje heeft als inhoud hoe de fopspeen ‘juist’ te gebruiken en het afleren.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid stelt dat het gebruik van een speen een zgn. “veiligheidsbevorderende factor” is. Mits het op een verstandige manier te gebruiken. Het klinkt eerder alsof het hier gaat over elektronische apparatuur dan een handig hulpmiddeltje een baby troost te geven… maar dat terzijde.

Het Centrum geeft de onderstaande handreikingen:

 • Het speentje pas introduceren als de borstvoeding goed op gang is gekomen en soepel verloopt. Meestal na een week of 4. Alleen met flesvoeding is uitstellen niet van toepassing.
 • Het speentje alleen gebruiken als hulpmiddel om in slaap te komen.
 • Stop tijdig met het geven van het speentje. In ieder geval vóór het wisselen van het melkgebit.
 • Controleer de speen regelmatig op scheurtjes of gaatjes. Direct vervangen als je die bespeurt. Als er stukjes loskomen zou het verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Sowieso aan te raden een speen elke 6 weken te vervangen.
 • Stop het speentje nooit in eigen mond. De bacteriën kunnen gaatjes in de speen veroorzaken.
 • Probeer het gebruik te beperken tot slapen en/of troostmoment. Zo blijft het duidelijk voor het kind en blijft ook het geruststellende effect intact.
 • Steriliseer de speen met grote regelmaat. In de eerste 8 weken zelfs dagelijks.
 • Kijk uit met speenkoordjes. Ze kunnen gevaarlijk zijn. In bed met klem af te raden ivm verstikkingsgevaar.
 • Haal bij een slapend kind de speen uit de mond.

Hoe het gebruik van de fopspeen af te leren?
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid adviseert af te bouwen rond de eerste verjaardag. Nu is dat een moeilijke periode ivm de eenkennigheidsfase. Eerder is te denken aan twee of driejarige leeftijd. Weinigen die van de ene op de andere dag zonder kunnen of willen! Een geleidelijk proces is daarom aan te raden:

Stap 1). Geef geen speen meer in een ‘geen-stress-situatie’. Leidt het kind af als het erom vraagt. Alleen nog een speen om te kunnen slapen en in geval van verdriet.
Stap 2). Geef overdag bij huilbuien geen speen meer. Probeer consequent af te leiden en alleen nog de speen in bed.
Stap 3). Alleen nog een speen om de nacht door te komen.
Stap 4). Helemaal geen speen meer. Bereid je voor op een paar moeilijke gebroken nachten maar hou vol!!

Betrek je kind in dit proces en leg duidelijk uit hoe en waarom. Herhalen, herhalen, herhalen. Als de speen definitief weggaat dan is een ‘afscheidsritueel’ een mooie manier dit hoofdstuk te sluiten. Denk bv. aan het speentje ‘weg te geven’ aan een ‘klein’ kindje dat het nu nodig heeft. Er schijnt ergens een ‘spenenboom’ te staan om alle afgedankte speentjes in te hangen. Ten tijde van een stressvolle periode als bv. het Sinterklaasfeest is het niet handig de laatste fase in te gaan. Dan kun je je kind echt overvragen. In het geval van een ‘Wubbanub’ (speen met knuffel) kun je natuurlijk het knuffeltje houden. Prijs sowieso je kind de hemel in bij elke voltooide stap! Werkt motiverend.

Hoe tegenstrijdig het ook zijn mag, er is iets te zeggen voor alle voor- en nadelen.
We hebben allemaal het welzijn van de kinderen voorop staan. Zolang we bewust blijven van ons handelen en de behoeften van ons grut respecteren is het toch goed?

Groetjes,
Christel

Bronnen: En.Wikipedia.Org/Nl.Wikipedia.Org/Oudersenzo.nl/24baby.nl/www.njc.nl

image

Naar de babygroepen

Bekijk pagina
image

Meer over ons

Bekijk pagina