Blog
  • Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 7.00 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Energie

29 april 2018 Baby

Heb je dat ook wel eens? Dat je ergens een ruimte binnenloopt en je je direct niet zo op je gemak voelt? Natuurlijk zijn er plaatsen waar je nooit eerder bent geweest waardoor het kan liggen aan het feit dat alles nieuw is, de mensen nieuw zijn en je nog even moet acclimatiseren om je plek in de ruimte in te nemen dat je daarom niet direct op je gemak bent. Maar ook op plaatsen waar je met regelmaat naar binnen stapt en jij je altijd prettig voelt, kun je dat gevoel soms krijgen. Dat heeft dan vaak te maken met de energie die er in de ruimte hangt. Misschien is er eerder een conflict geweest die jij niet hebt meegekregen, maar de nasleep nog wel van voelt… zelfs wanneer je nog met niemand hebt gesproken. Of er kan iemand in de ruimte zijn die een negatieve houding heeft die de sfeer (bedoeld of onbedoeld) beïnvloedt. Veel mensen zijn heel gevoelig voor bepaalde energieën, anderen krijgen er helemaal niets van mee. De een kan heel goed verklaren waar het vandaan komt en de ander voelt zich gewoon niet prettig, maar weet niet direct waardoor.

Bij kinderen is het heel goed zichtbaar. Kinderen voelen dit zelfs nog sterker aan dan volwassenen. Ze zijn nog puur, open en beïnvloedbaar. En daarmee behoorlijk gevoelig voor energie. Ze voelen alles haarfijn aan, ook al kunnen ze dit vaak nog niet benoemen. En dat kan voor hen heel fijn zijn, maar ook bijzonder lastig. Kinderen zijn in hun jonge jaren afhankelijk van de begeleiding die ze krijgen, dit kan thuis zijn, op een kinderdagverblijf, op school of bij familie of vrienden. En daar waar wij als volwassenen een situatie kunnen verlaten die niet prettig voelt, kunnen kinderen een ruimte (of persoon) nog niet verlaten die voor hen, op dat moment, niet prettig voelt omdat ze nog afhankelijk zijn van ons. Het enige wat ze wel kunnen doen is zich aanpassen aan die energie. Dat kan zijn door zich terug te trekken en dus zich te onttrekken van iets wat ze niet willen voelen of zichzelf onzichtbaar willen maken. Maar dat kan ook zijn door het gevoel zelf over te nemen, wat heel gunstig kan zijn wanneer ze iemand voor zich hebben die veel rust en liefde uitstraalt of veel plezier heeft. Maar iemand die zelf heel onrustig is, geeft dit ook (onbedoeld) door aan een kind. Ook iemand die verdriet verbergt kan zijn of haar best nog zo doen… een kind voelt het en reageert daar op zijn eigen manier op. Verdriet, ongenoegen, frustratie, plezier, rust, onrust, etc… al deze emotie brengt een bepaalde energie met zich mee en heeft een positieve of negatieve invloed op de energie van een kind.

Maar het is niet altijd emotie waar een kind op reageert. Ieder persoon heeft een bepaalde energie om zich heen. Een bepaald soort ‘zijn’. En ook die energie heeft een invloed. Dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Een kind gedijt prima op verschillende energieën. Zo brengt de ene opvoeder bijvoorbeeld altijd een andere energie mee dan de andere, die beide voor het kind prima zijn en waarbij het kind van beide dezelfde hoeveelheid liefde ontvangt en deelt, maar op een andere manier. Het kan alleen voor een kind soms wel wat lastig worden wanneer de ene opvoeder in kwestie de energie van de andere overneemt, of zich aanpast en zich anders gaat gedragen dan wanneer hij of zij er niet bij is. Het kan dan heel verwarrend voor ze zijn. Het is voor een kind dan ook echt prettig om te weten wat ze aan iemand hebben en daarvoor voor iedere opvoeder van belang om je bewust te zijn van je eigen gedrag en eventuele veranderingen van het eigen gedrag.

Echter hebben sommige mensen zoveel invloed op een sfeer in ruimtes, dat het zelfs voor volwassenen nog lastig is om je eigen energie dan goed vast te houden.

Ik heb, bijvoorbeeld, wel eens een vergelijking gemaakt met Neptunus. Neptunus is de god van de zee en Neptunus komt met zijn drietand in de hand een rustig vaarwater binnen gelopen. Direct op het moment dat Neptunus en zijn drietand het water raken, wordt het water onrustig, zorgt de onweer voor storm op zee en slaan de golven je om de oren. Je ziet de kustlijn niet meer en het enige wat je kunt doen is overleven, om je heenslaan, happen naar adem en een houvast vinden aan een voorbij drijvende boomstronk waar je je aan vast blijft houden totdat Neptunus weer vertrekt, totdat de zee langzaam weer rustiger wordt en terugkeert naar het rustige vaarwater wat het eerder is geweest. Neptunus heeft met zijn drietand in de hand een bepaalde energie bij zich, welke heel overheersend alles kan beïnvloeden. Maar Neptunus, deze beste man, heeft er zelf geen idee van. Hij weet niet hoe ‘rustig vaarwater’ eruit ziet, hij weet niet dat híj een sfeer in een ruimte verandert, want zodra hij binnen komt is alles zo zoals het in zijn ogen altijd is geweest. Zelfs al is het Neptunus met onschuldige puppyogen en heeft hij geen enkele kwaad in de zin….het is. Het is zíjn ‘zijn’.

Het is zijn energie….

Ook interessant

image

Dit is ons team van de babygroepen

Bekijk pagina
image

Check onze kinderopvang

Bekijk pagina