• Regio Veldhoven e.o.
  • Vanaf 6.30 uur open
  • Een goed gevoel
  • Gericht op ontwikkeling
  • Je kind kan altijd mee-eten

Bah Groenten!

2 juni 2020
image
Bah, groenten!

We weten allemaal dat verse groente (én fruit) gezond is. Maak dat je kleine maar eens wijs! Het gros haalt hun neus op voor groenten. Voorál grove stukken. Jakkie!
Het kan je als ouder echt tot wanhoop drijven.
Toch zal je kind het niet met opzet doen. De smaakpapillen op een kindertong zijn immers nog in ontwikkeling. Een baby herkent alleen maar de smaak ‘zoet’ en de structuren van voeding die het kent zijn ‘glad en vloeibaar’. Elk kind is uniek en dus ook zijn/haar ontwikkeling van het leren eten. Wees geduldig en ga vooral de strijd niet aan. (Je wint het niet)

Goed, je hebt thuis nog steeds een kleine ‘pitser’… ik heb eens rondgeneusd op internet voor bruikbare en misschien ludieke tips & tricks:

  1.  Geef zelf het goede voorbeeld
    Heel afgezaagd maar wél waar. Kinderen imiteren het gedrag uit hun omgeving.
  2. Eet de hele dag door groente
    Groente hoeft niet per definitie ‘s avonds gegeten te worden. Zoals fruit kan er gesnoept worden van bv. cherrytomaatjes, komkommer of worteltjes. Wat te denken van een groentespread op de boterham? Of een frisse smoothie? Groente is prima te combineren met fruit. Je kunt het zo een beetje ‘verstoppen’.
  3. Experimenteren in de keuken
    Rauwe ipv gekookte groente. Wokken, stoven, bakken of, met gebruik van tempura-beslag, zelfs frituren.
  4.  Avondeten is een gezellige tijd
    Waak ervoor dat het avondeten geen ‘verplichting’ is maar een gezellig samenzijn met lekker eten. Het kan evt helpen het eten (zéker bij een introductie van iets nieuws) leuk te presenteren. De aardappels als ogen, de erwten als haardos, een worteltje als neus en een stukje vlees/vis of veganburger als mond: wie heeft als eerste de haren van het gezicht gegeten?
  5. Laat de kinderen helpen
    Betrokkenheid kan helpen een sprongetje te maken in het ‘leren eten’.
    Samen boodschappen doen, samen snijden, koken, roeren en proeven. Een kleine moestuin om zelf groenten te kweken kan ook helpen. Zo leren ze meteen waar groenten vandaan komt en hoe het groeit.

Ten tijde van het experimenteren en voor jouw kind zover is zijn er legio recepten te vinden waarin groenten zijn ‘verstopt’. Zo weet je in ieder geval dat er een portie vitaminen is genuttigd, hahaha.

Ik heb er 4 uitgepikt:

  • Gezonde pannenkoeken
    Veel kinderen zijn dol op pannenkoeken. Zeer geschikt zijn om groenten in te verwerken. Doe er eens wat geraspte/gekookte wortels, courgette of pompoen doorheen. Lekker met (gezondere) appelstroop erop!
  • Groentepizza’s
    Er zijn pizzabodems te koop met groenten erin verwerkt, maar ook wortel-, paprika- en bietenwraps die je als pizza kunt serveren! Laat de kinderen ze zelf beleggen.
  • Zoete aardappelfrietjes
    Welk kind lust er nu geen friet? Maak het gezonder door voor zoete aardappelfrietjes te kiezen! Die maak je heel makkelijk in de oven met wat olijfolie, peper en zout.
  • Zelfgemaakte tomatensaus
    Pasta fietst er bij veel kinderen goed in. Maak er een verse saus bij waarin je lekker veel tomaten en andere groenten verwerkt. Flink glad blenden en wat geraspte kaas erover; dan zien ze er niks meer van!

Heel veel succes en ik hoop van harte dat er iets bruikbaars tussen zit!
Groetjes,

Christel Baudoin

Bronnen: 24baby.nl / minime.nl / gezondheidsnet.nl

Meer over ons

image

Naar de home page

Bekijk pagina
image

Meer over ons

Bekijk pagina