In de Volkskrant stond een interessant artikel over afscheid nemen binnen de kinderopvang. We delen het met jullie. Doe er je voordeel mee!
Iedereen doet maar wat
Altijd een dramatisch afscheid bij de kinderopvang. Kan het ook anders?
Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt.
Anna van den Breemer 22 februari 2022, 15:44
Afscheid bij de crécheBeeld Claudie de Cleen
Bij de poort van het kinderdagverblijf bleken de coronaregels in sommige gevallen een blessing in disguise. Doordat ouders niet met hun kind mee naar binnen mochten, werd het afscheid bondig, met minder dramatische taferelen tot gevolg. Nu ouders weer welkom zijn, wordt deze vraag opnieuw relevant: hoe voorkom je een huilpartij als je je kind wegbrengt naar de opvang?
Dit zeggen de deskundigen
‘Rond de eerste verjaardag van een kind is er een piek in zowel eenkennigheid als verlatingsangst. Ze willen niet gescheiden worden van hun ouders. Dit hoort bij een gezonde ontwikkeling’, zegt Sanne de Vet, promovenda aan de Universiteit Leiden die onderzoek doet naar het welbevinden van jonge kinderen in de opvang.
De transitie van thuis naar het kinderdagverblijf brengt sowieso wat stress met zich mee. ‘Uit meerdere studies blijkt dat kinderen die naar de opvang worden gebracht in hun speeksel hogere niveaus van het stresshormoon cortisol hebben, voornamelijk bij kinderen met een gevoeliger temperament’, vertelt De Vet. ‘Deze korte stressmomenten horen bij het leven en zijn niet direct schadelijk. We zien gelukkig ook dat dit hormoon weer afneemt als de kinderen thuis zijn.’
Afscheid nemen is iets wat een kind moet leren, benadrukt kinder- en jeugdtherapeut Marloes de Jong. ‘Jonge kinderen hebben geen tijdsbesef en begrijpen niet dat mama of papa weer terugkomen. Bovendien moeten ze nog de leerervaring opdoen dat ze zichzelf kunnen redden.’
Welke strategie heeft de voorkeur: uitgebreid de tijd nemen of juist snel de pleister aftrekken? ‘We weten uit onderzoek dat het niet handig is om het afscheid eindeloos te rekken’, zegt De Vet. ‘Maar een kind afleiden en snel wegsneaken is ook niet aan te raden, want dat is te onvoorspelbaar’ Zoals dat wel vaker geldt bij opvoedadviezen heeft de gulden middenweg de voorkeur: ‘Houd het moment behapbaar en overzichtelijk’, aldus Marloes de Jong.