• Regio Veldhoven e.o.
 • Vanaf 7.00 uur open
 • Een goed gevoel
 • Gericht op ontwikkeling
 • Je kind kan altijd mee-eten

Afscheid nemen

12 april 2021
image

Voor sommige kinderen is het nemen van afscheid heel moeilijk. Dikke tranen of zelfs een woedeaanval zodra papa of mama vertrekt. We hebben tips om dit te ‘tackelen’.

 1. Start de dag voorál rustig en niet gehaast. Gevoelig als kinderen zijn pikken ze jouw onrust op. Dat is bijna de ‘garantie’ dat het afscheid moeilijk zal zijn.
 2. Houd het afscheid zo kort mogelijk. Hoe langer je blijft hangen, en steeds weer een goedbedoelde kus of knuffel geeft, hoe moeilijker en zwaarder het afscheid voor jouw kind wordt.
 3. Wees kordaat en neem bewust afscheid. Loop niet weg zodra je een momentje aan de aandacht ontsnapt. Zodra jouw kind daarna beseft dat je weg bent ontstaat echte paniek.
 4. Erken wat je zegt. Ga ook als je dat zegt en draag jouw kind over aan de leidster. Zeg bv. “Ik geef je nu een kus en dan ga ik weg. Als jij je smoothie op hebt kom ik je weer halen.” Deze duidelijkheid geeft houvast. Je doet wat je zegt. Na verloop van tijd kent jouw kind dit ritueel en is het goed
 5. Geef eventueel iets voor een momentje van troost. Éventjes de knuffel of speentje totdat de traantjes zijn gedroogd. Jouw kind zal samen met de leidster het terug in het bakje leggen om de dag te starten.
 6. Blijf vooral rustig. Het is hartverscheurend een verdrietig kind achter te laten maar realiseer je dat het echt snel over is. Meestal is het een fase. Jouw kind leert in deze fase zijn/haar veerkracht.
 7. Maak het niet moeilijker dan het al is. Uitspraken als “Niet gaan huilen, hé?” terwijl er soms nog niets aan de hand is leert een kind júíst dat dit heel moeilijk en verdrietig is. Afscheid nemen hoort erbij.

En weet je? Zodra alle papsen en mamsen de deur uit zijn is het verdriet écht snel over! Soms sturen we een berichtje dat het alweer oké is nog voordat je bij de auto bent. Dit is geen goedmakertje maar de waarheid!

Groetjes,

Christel B.

 

Bronnen: www.famme.nl / www.love2bemama.com / >25 jaar ervaring.

Meer over Ons

image

Wie zijn wij?

Bekijk pagina
image

Ik kom graag op bezoek

Bekijk pagina